Skip to content

De tunnelwacht

Hoe is de Tunnelwacht ontstaan?

Tunnelwacht Helmerhoek is ontstaan uit de zorgen die wijkbewoners hadden vanwege de verschillende geweldplegingen bij en rondom de tunnels van de wijken Helmerhoek en Boswinkel. Tunnelwacht Helmerhoek bestaande uit een aantal bezorgde wijkbewoners, zijn al vanaf oktober 2019 bezig om een stuk extra veiligheid te organiseren bij de tunnels Oude Dijk en Zuidhollandlaan. Huub Filart is de initiatiefnemer van de Tunnelwacht Helmerhoek, die in oktober 2019 een oproep heeft geplaatst op de Helmerhoek Facebookpagina. Door deze oproep op deze Facebookpagina hadden al snel een 25-tal wijkbewoners zich aangemeld voor dit burgerinitiatief.

WhatsApp Image 2021-02-23 at 21.37.43

Kartrekker

Cemal Doğan, Tunnelwachter van het eerste uur is achter de schermen altijd bezig geweest voor de Tunnelwacht en heeft zich ontpopt als een ware voorbeeldburger van de wijk Helmerhoek door onder andere een algemene regel en info document op te stellen. In dit document staat beschreven hoe de aangemelde Tunnelwachters zich dienen te gedragen wanneer zij wachtlopen bij de beide tunnels. Cemal Doğan heeft vervolgens een kleine commissie georganiseerd en geïnstalleerd, waarbij elk kwartaal een team meeting wordt ingesteld voor de hele groep. Dit om verschillende onderwerpen met elkaar te bespreken.

Samenwerking gezocht

Op zoek naar samenwerking met de bedrijven binnen onze regio, heeft Cemal Doğan een oproep geplaatst op de Facebookpagina om te vragen of de Tunnelwachters gesteund kunnen worden in de vorm van herkenbare winterkleding. Hier heeft Twimva Automaterialen op gereageerd en 35 shawls incluis 2 EHBO Boxen uitgedeeld. Een grafische ontwerper uit de wijk Helmerhoek heeft zich aangeboden om kosteloos een logo te ontwerpen. Bravo beveiliging heeft zijn instructeur ter beschikking gesteld om een 12-tal Tunnelwachters instructie te geven zodat zij beter kunnen omgaan met agressieve situaties en mensen. Deze instructies worden georganiseerd wanneer de regelgeving rondom de Covid-19 het toelaten.

Sponsoring door Voskamp Groep Hengelo

Cemal Doğan heeft tevens een aantal mails verstuurd naar bedrijven in de regio en 1 van die mails was bestemd voor de Voskamp groep. Deze mail werd doorgestuurd naar alle afdelingen van de Voskamp groep en zodoende kwam de mail terecht bij Mark Scholten, bedrijfsleider van de afdeling Voskamp in Hengelo. Mark Scholten las de mail en voelde gelijk een connectie met onze wijk Helmerhoek dat terug te voeren is op zijn neef Niels Scholten (Wijkagent Helmerhoek), die helaas veel te vroeg was overleden. Hierop heeft Mark namens de Voskamp groep de Tunnelwachters voorzien van 35 Winterjassen inclusief logo, 35 Mutsen, veiligheidshesjes en zaklampen. De Tunnelwachters zijn erg erkentelijk voor dit mooie gebaar van de Voskamp groep. Deze Sponsoring zorgt ervoor dat alle Tunnelwachters er uniform uitzien en daarmee een professionele uitstraling hebben.

De middelen die gedoneerd zijn, blijven in eigendom van de Cemal Doğan en zijn dus in bruikleen gesteld voor de tunnelwachters, iedere Tunnelwachter die dit uitgereikt heeft gekregen, tekent er ook voor dat ze na verlaten van de Tunnelwacht om welke reden dan ook, alles weer inleveren. In goed overleg en met steun van de Stichting Wijkplatform Helmerhoek heeft Cemal Doğan als algemeen commissie lid van het Wijkplatform verdere actie ondernomen om ook Enschede Fietsstad te promoten als een veilige fietsstad.

Fietsstadenschede.nl

Cemal Doğan is uiteindelijk op onderzoek uitgegaan en heeft contact gelegd met Hedwig Dijkstra de marketing verantwoordelijke van Enschedefietstad.nl. Na uitwisselen van wat contact gegevens heeft Cemal een aantal bedrijven aangeschreven die direct te maken hebben met fietsen. Edwin Slaa, Helmerhoeker en eigenaar van Profile fietswinkel was gecharmeerd van de mail en wat de Tunnelwachters doen voor de wijk Helmerhoek en nodigde Cemal uit voor een gesprek. Het was een uitermate prettig gesprek waarbij beide heren aangaven zich zorgen te maken over de toekomst en hun kinderen. Hierop gaf hij aan open te staan voor samenwerking, waaruit dit gaat bestaan zijn ze nog aan het bespreken!

Ook Jeroen Jansen, district manager van Swapfiets.nl reageerde positief op de mail van Cemal Doğan en na wat verkennende gesprekken gaf Jeroen aan, 10 fietsen ter beschikking te stellen, die dan door de Tunnelwachters kosteloos gebruikt kunnen worden. Onderhoud en reparatie zijn hierbij inbegrepen. Ook de Tunnelwachters zijn gezond bezig en promoten op de deze wijze Enschede Fietsstad met steun van Jeroen Jansen en Justin van Langen afd. Enschede van Swapfiets.nl

Voor meer informatie over de tunnelwacht kun je contact met ons opnemen via onderstaand formulier.

Contact